Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Sosyal Sorumluluk Projeleri

//Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Sosyal Sorumluluk Projeleri

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Sosyal Sorumluluk Projeleri

“Her Güne Bir Etkinlik” Projesi, okul öncesi eğitimin amaçlarından biri olan elverişsiz çevrelerden gelen çocukları ortak yetiştirme ortamında desteklemek düşüncesiyle, fakültede kısmi zamanlı olarak çalışan Esra İLHAN ve gönüllü olan Ayşenur GÜNAY isimli lisans öğrencilerimiz tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim yılının mart ayında ortaya çıkmıştır. Proje, fakültede öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Çağlayan DİNÇER ve öğretim elamanı olarak görev yapan Dr. Burcu ÇABUK’a sunulmuştur. Daha sonra Ankara ili Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Bölümü yetkilileri Güler TANRIVERDİ, Nurcan GÜNGÖREN ve Şeyma TOPÇU’ya, fakültede kısmi zamanlı olarak çalışan lisans öğrencilerine ve gönüllü olmak isteyen diğer lisans öğrencilerine proje sunulmuştur. Projenin geliştirilmesi için neler yapılabileceği hakkında görüşler alınmıştır. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile fakülte dekanlığı arasında bir protokol imzalanmıştır. Mamak’taki gönüllü ilkokulların anasınıfları belirlenmiştir. Bu ilkokulların müdürleri ve anasınıfı öğretmenleri ile iletişime geçilmiştir. İletişime geçilen ve katılmaya istekli olan okullar için takvim oluşturulmuştur. Takvime bağlı olarak, lisans öğrencileri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar; kavram oyuncakları, kuklalar ve orff temelli müzik eğitiminden yararlanılarak yapılmıştır. Proje kapsamında, 2017-2018 eğitim öğretim yılının Mart-Haziran ayları arasında eğitimler verilmiştir. Projenin o dönemde, gerçekleştiği süre içerisinde, 354 okul öncesi dönem çocuğuna, 22 öğretmene, 44 veliye ve 11 lisans öğrencisinin gelişimine katkı sağlanmıştır.

“Her Güne Bir Etkinlik” Projesi’nde görevli öğrencilerden Esra İLHAN, Ayşenur GÜNAY, Buse OK ve Veysi TOKTAŞ Maltepe Üniversitesi’nde 25-27 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenen 14. Ulusal Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrenci Kongresi’nde proje hakkında hazırladıkları bildirilerini de sunmuşlardır.

2018-2019 eğitim-öğretim yılında “Mamak’ta Bilim Yolculuğu” Projesi kapsamında Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile fakülte dekanlığı arasında yeni bir protokol imzalanmıştır. Bu proje kapsamında “Dil ve Kavram Gelişimi Atölyeleri” adı altında fakültede farklı uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Yine lisans öğrencileri tarafından gerçekleştirilen uygulamalarda yoga, drama ve orff temelli müzik eğitimi etkinlikleri yapılmış, bahçe oyunları oynanmış ve kavram oyuncaklarından yararlanılmıştır. Bu proje kapsamında, 1149 okul öncesi dönem çocuğuna, 77 öğretmene, 154 veliye ve 25 lisans öğrencisinin gelişimine katkı sağlanmıştır.

17 Mayıs 2019 tarihinde fakülte dekanı Prof. Dr. Fatma BIKMAZ, dekan yardımcıları Doç. Dr. Canay DEMİRHAN İŞCAN ve Doç. Dr. İlhan YALÇIN ile Mamak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Adem ÖZTÜRK ve AR-GE birimi görevlilerinin katılımlarıyla, projelerdeki uygulamaları gerçekleştirilen Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı öğrencileri için sertifika töreni gerçekleştirilmiştir. Öğretim elemanları Prof. Dr. Çağlayan DİNÇER’e ve Dr. Burcu ÇABUK’a, öğrenciler Ayşenur GÜNAY’a, Buse OK’a, Esra İLHAN’a, İlknur Cennet IRMAK’a, Selda ÇETİNKAYA’ya, Özlem YAZAR’a, Veysi TOKTAŞ’a, Zuhal DEMİR’e, Zeynep AKTUĞ’a, Cansu KAPÇAK’a, Nursima MERİÇ’e, Tuğba KARACA’ya, Büşra AY’a, Ayet KAYA’ya, Ayşe Nur YILMAZ’a, Keziban TOPTAŞ’a, Öznur KAYA’ya, Sultan TAŞ’a, Yezdan ÇİÇEK’e, Erdem YILMAZ’a, Gamze ERTÜRK’e, Zülal EKİCİLER’e, Bilge ÇABUK’a, İrem GÜRBÜZ’e, Eda Nur ÇİÇEK’e, Alparslan FİDANCI’ya, Melike CEYLAN’a, Fatma ÖZASLAN’a, Fatma İrem TAYFUR’a, Ayşe Nur TURAN’a, Seher KALKAN’a, Sümeyye ONĞAN’a emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.

İleriki dönemlerde Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile benzer sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesi düşünülmektedir.

.

2019-05-31T08:41:38+03:00